Skip to content

Neurofeedback en NeurOptimal®

feedback spiegel
wat is neurofeedback

Neurofeedback algemeen

‘Is een therapie waarbij de hersengolfactiviteit wordt omgezet in beelden, geluiden of trillingen. Met behulp van deze “feedback” zou men via operante conditionering de eigen hersenactiviteit kunnen beïnvloeden. Bepaalde soorten hersengolven hangen namelijk rechtstreeks samen met bepaalde hersenactiviteiten. Zo blijken de trage corticale golven, ofwel de slow cortical potentials (SCP), verband te houden met slaap en ontspanning, terwijl de snellere bètagolven juist duiden op concentratie. De bedoeling van neurofeedback is om de golven die met een bepaalde klacht verband houden te onderdrukken en de golven die de klacht verminderen juist te versterken.’ Bron: Wikipedia

NeurOptimal® Dynamische neurofeedback®

‘NeurOptimal® Dynamical Neurofeedback® is een software programma en biedt een training voor de hersenen. Deze training verbetert je functioneren en vergroot je kwaliteit van leven. (…) Deze geavanceerde brain training technologie is gericht op optimale flow en functie in en van het brein. NeurOptimal® trainingen leren de hersenen hoe ze optimaler kunnen functioneren. Het is fitness voor het brein.

Het centraal zenuwstelsel is de spil in al onze lichamelijke en psychische processen. De hersenen spelen een centrale rol in ons geestelijk en lichamelijk welzijn. NeurOptimal® Neurofeedback trainingen leren de hersenen hoe ze hun potentieel beter kunnen benutten.’ Bron: Site van Breingoed

neuroptimal logo
computerscherm structuur

Praktisch uitgelegd

Stel je een computerscherm voor. Helemaal vol met bestanden, mappen en applicaties die open staan. Zoals je vast weet, werkt je computer dan niet bepaald snel. Sterker nog, je ergert je aan de traagheid van de pc.     

De oplossing is het opruimen van het scherm. Alle applicatie, mappen en bestanden die je niet gebruikt sluiten en op de juiste plaats opslaan. Alles wat je nooit meer gaat gebruiken (of wilt gebruiken) stop je in de prullenbak. En die leeg je vervolgens. Je start opnieuw op et voila je pc werkt weer snel en optimaal.

Precies dat gebeurd er in je hoofd tijdens (en na) een NeurOptimal(r) sessie. Je hersenen ruimen alle openstaande mappen en applicaties op. Dit gaat heerlijk onbewust. En daarna kan jouw hoofd veel optimaler functioneren.

Hersenen trainen

Stel je voor dat je je armspieren te dun of slap vindt. Je gaat dan met gewichten aan de slag. Je spieren trainen. Soms gaat dat met wat spierpijn gepaard. Maar gaandeweg gaat het trainen makkelijker en kun je de oefening moeilijker maken.

Zie je jouw hersenen als een spier, dan verloopt dit traject precies hetzelfde met neurofeedback. Je beseft dat je hersenen optimaler kunnen functioneren. Je gaat trainen met NeurOptimal®. En na elke sessie merk je dat je net wat makkelijker met stress omgaat. Je bent flexibeler. Meer gefocust. Rustiger. Kiest makkelijker de gezonde weg. Etcetera.

armspier training
neuroptimal systeem

In mijn praktijk

Ik pas neurofeedback altijd toe na een coachingsessie. Je mag na het gesprek plaats nemen in de relaxstoel voor jouw NeurOptimal® sessie. Je kan dit alleen doen, maar zeker ook samen met je partner of kind. Of kom samen met een vriend(in). Gezellig.

Wil je alleen neurofeedback, dat kan uiteraard ook. Zie ‘Tarieven’ voor meer informatie.

Tijdens een sessie met NeurOptimal® krijg je twee kleine sensoren op je schedel en 3 sensoren op je oren geclipped. Deze registreren de hersengolven middels EEG technologie. Terwijl je naar muziek luistert kan je naar buiten of naar de eye-candy op het pc scherm kijken, een boek lezen of met je ogen dicht ontspannen. Kinderen kunnen tijdens een sessie ook een spelletje op hun tablet doen, lezen of kleuren/tekenen.

De muziek reageert met korte onderbrekingen op de hersengolven wanneer de hersenen niet de meest optimale patronen produceren. Deze onderbrekingen zorgen ervoor dat de hersenen zichzelf gaan corrigeren zodat deze meer natuurlijke, ontspannen en effectievere hersengolven gaan produceren. Na een sessie van 33 minuten voel je je opgefrist, ontspannen en ervaar je een groter en vloeiender bewustzijn.

Maak een afspraak voor jouw intake en kom zelf ervaren wat neurofeedback voor jou kan betekenen.