Neurofeedback, NeurOptimal®

Neurofeedback, wat is dat nou?

Neuro staat voor hersenen.
Feedback betekent letterlijk een proces waarbij de uitkomst van een bewerking wordt terug gevoerd naar de invoer.

Neurofeedback is volgens Wikipedia een therapie waarbij de hersengolfactiviteit wordt omgezet in beelden, geluiden of trillingen. Met behulp van deze “feedback” zou men via operante conditionering de eigen hersenactiviteit kunnen beïnvloeden. De bedoeling van neurofeedback is om de golven die met een bepaalde klacht verband houden te onderdrukken en de golven die de klacht verminderen juist te versterken.’

In normale woorden vertaald, betekent het dat hersendelen hun eigen activiteiten hebben. Dit is aantoonbaar via gekoppelde frequenties van hersengolven.
Sluit je iemand aan op een EEG, dan kun je de hersengolven meten. (Wikipedia: ‘een methode om de elektrische activiteit van de hersenen te meten. Het is een non-invasieve ingreep, waarbij de elektroden doorgaans op de hoofdhuid worden geplakt.’)
Verander je de denkpatronen bij betreffende hersendelen, dan verander je de hersengolven. Dus wordt het resultaat van de behandeling zichtbaar.
Maar, dan moet tijdens een behandeling van bijvoorbeeld een psycholoog, deze ook meteen de hersengolven lezen en meteen hierop acteren. Dat is lastig en tijdrovend. Kan dat niet makkelijker?

In Canada vroeg een wetenschapperskoppel, Val en Sue Brown, zich dit ook af en liepen tegen een IT-er aan die hier een systeem voor kon schrijven. Het systeem NeurOptimal® was geboren.
Nu na jaren verdere ontwikkeling is de software zover dat het systeem zelf aan de hersengolven kan zien waar het in moet grijpen……

Kijk op NeurOptimal.com voor meer informatie over de historie van NeurOptimal® Dynamical Neurofeedback®.

Wat doet een sessie met NeurOptimal® Dynamical Neurofeedback®?

Stel je een computerscherm voor met allemaal document mappen.
Je kunt alle documenten zo naar het juiste mapje slepen. Of naar de prullenbak. En dan na het opschonen maak je ook de prullenbak nog even leeg.
Je computer blijft lekker snel en je kunt alle documenten makkelijk vinden.

Met NeurOptimal® Dynamical Neurofeedback® doen je hersenen dit zelf. Alle ervaringen met bijbehorende gedachten, gevoelens en herinneringen worden in het juiste ‘mapje’ opgeslagen. Alle overbodige ballast wordt opgeschoond en in de ‘prullenbak’ gestopt en deze bak wordt ook nog eens leeg gemaakt.
Je hersenen blijven heerlijk snel en je kunt alle benodigde ervaringen makkelijk ophalen.

Stel je hersenen nu even voor als een spier.
Een spier kan je trainen. Je kan een spier aanspannen en ontspannen. Doe je dit vaker, wordt de spier sterker. Een sterkere spier kan meer aan.
Een spier moet je wel soepel houden, anders schiet het in een knoop. Dan wordt de spier stug of zelfs pijnlijk. Dan ga je de spier masseren net zolang totdat de knoop eruit is en de spier weer soepel reageert.
Tijdens een NeurOptimal® sessie speurt het systeem je hersenengolven af naar een ‘knoop’. Deze knoop kan gekomen zijn door een lastige gebeurtenis, een beperkende gedachte en/of een emotie. Door de ‘knopen’ in hersengedeelten worden je hersenen minder soepel. Je kan minder aan. Je lontje wordt korter. Je reageert steeds minder leuk naar je omgeving. Etcetera.
Het systeem stuurt een seintje naar het hersengedeelte in de knoop, middels een geluidje. Je hersenen reageren, de hersengolven veranderen, het systeem ziet dit en stuurt weer een seintje. Net zolang totdat de hersengolven laten zien dat de knoop eruit is.

De software van NeurOptimal® is zo geschreven dat het alle hersengolven binnen de frequenties 0.001 en 64 Hertz afspeurt naar knopen en deze aanpakt. Dit kan geheel geautomatiseerd.
Je hoeft alleen maar een half uurtje wat sensoren op je hoofd opgeplakt te hebben, lekker even relaxen met een muziekje of filmpje, oortjes in en af en toe hoor je een kraakje in het geluid.
Hoe relaxt?!

Wel of geen coaching vooraf aan een NeurOptimal® Dynamical neurofeedback® sessie

Je hebt zelf de keuze om wel of geen coaching vooraf aan een NeurOptimal® sessie te doen. 

Gaat je leven over rozen, zit alles mee en heb je geen last van beperkende overtuigingen? Dan kan je een sessie aan het systeem gebruiken om even je documentmappen op te schonen, even ruimte te maken in je hoofd en je ‘hersenspier’ te trainen zodat deze soepeler wordt. Heerlijk ontspannen en daarna weer door met de dag!

Er is ook kans dat je op zoek bent naar een oplossing voor een probleem waar je tegen aan loopt. Je herkent je in één of meerdere punten uit het rijtje waar deze site mee begint. Je hebt last van een specifieke beperkende overtuiging, een vervelende situatie die je hebt meegemaakt of van een ‘stempeltje’ dat je officieel of onofficieel hebt opgeplakt gekregen. Jouw systeem is vastgelopen en je weet niet hoe daar zelf vanaf te komen. Dan weet je (ongeveer) waar de knoop in je hersenen zit.

Als je bij mij komt gaan we eerst samen in gesprek over deze knoop. Jij vertelt jouw kijk op de knoop. Ik vertel je mijn visie erop. Ik geef je een manier van anders kijken naar de situatie, beperkende overtuiging of stempel. Ik geef je nieuwe inzichten, tips.
Samen zetten we zo je hersenen bewust open om de knoop aan te pakken.
Hierdoor kan de NeurOptimal® software de knoop veel beter bereiken, kunnen je hersenen zichzelf bewerken middels de feedback en daardoor sneller soepeler maken. 
De nieuwe inzichten kunnen zo beter integreren in jouw systeem. Je hersenen gaan als vanzelf optimaler functioneren.